Vláčný chléb


 

Srdcem našeho domova je kuchyně a když se z ní rozline vůně čerstvě upečeného chleba, pak cítím, jak v našem domě ožívá vděčnost za to, že můžeme být spolu a těšit se z něčeho tak na první pohled zdánlivě obyčejného jako je chléb.

Připravíme si všechny potřebné suroviny:

  • 350 g pšeničné chlebové mouky
  • 150 g žitné chlebové mouky
  • pytlíček sušeného droždí /8-9 gramů/
  • 1 polévková lžíce octa
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 2 lžičky soli
  • 8 g mletého kmínu
  • lžičku medu
  • dvě ve slupce uvařené brambory, oloupané a nastrouhané
  • 300 ml vlažné vody

Potřebovat budeme ještě větší zadělávací mísu, vařečku, odměrky a váhu, sítko na prosátí mouky, utěrku, vál, ošatku na kynutí chleba, pečící plech nebo formu na chléb a mřížku na vychladutí chlebíku.

  1. Odvážíme si obě mouky, které postupně proséváme do mísy.
  2. Uděláme si uprostřed důlek, do kterého vysypeme pytlík droždí a přídáme lžičku medu. Rozmícháme s 50 ml vlažné vody, aby nám vzniklo těstíčko /jako na lívance/ – mouku vždy přidáváme ze strany mísy.
  3. Mísu dáme na teplé místo a přikryjeme utěrkou. Kvásek necháme chvíli kynout – aby se na něm dělaly bublinky.
  4. Pak postupně přidáme nastrouhané brambory, ocet, mletý kmín a sůl a se zbytkem vody vypracujeme vláčné těsto.
  5. Těsto dále prohněteme na pomoučeném vále a necháme pod utěrkou přibližně půl hodiny odpočívat.
  6. Připravíme si ošatku, kterou vysypeme moukou nebo škrobem. Chlebík ještě několikrát prohněteme, abychom z něj udělali krásný bochníček. Ten dáme do ošatky zvrásněnou stranou nahoru /při vyklopení tak budeme mít svár dole/, lehce poprášíme moukou a opět přikryjeme utěrkou. Necháme v klidu a teple kynout dalších 40 minut.
  7. V průběhu kynutí si rozpálíme troubu na 250°C. Pokud máte formu na pečení chleba, pak dejte do trouby rozpálit i tu. Ale pozor na popáleniny! Rozpálená chlebová forma si žádá plnou pozornost a dobré chňapky! Do trouby můžete dát také dva plechy – jeden doprostřed a druhý na dno.
  8. Budete-li používat formu na chléb, pak ji opatrně s pomocí chňapek vyndejte z rozpálené trouby a vyklopte do ní chléb z ošatky a rychle přikopte víkem a vraťte do trouby. Chlebík můžete ještě předtím postříkat vlažnou vodou z rozprašovače.
  9. Máte-li jen plech, pak na spodní plech chrstněte trochu horké vody, aby se v troubě vytvořila pára a chléb vyklopte na plech, který jste si dali rozpálit doprostřed.
  10. Necháme péct při 250°C 30 minut během kterých troubu neotevíráme. Po třiceti minutách snížíme teplotu na 200°C, sundáme víko z pečící formy a chléb dopečeme dalších 15 – 20 minut dokud nebude krásně zlatavý.
  11. Po upečení necháme chléb hodinku dvě vychladnout na mřížce.  Chleba je lepší krájet řádně vychladlý, jinak by se nám potrhala střídka a tomu se chceme vyhnout.

Recept si můžete stáhnout a vytisknout tady .